Xe BIENNALE DE PHOTOGRAPHIE EN CONDROZ
Marchin, Modave, Clavier — Les week-ends du 31 Juillet au 29 Août 2021

Ondersporen

Met Elise Corten, Joris Deleersnijder, Lennert Deprettere, Eva Faché, Maria Dabrowski, Joery Erna, Anaïs Lesy, Esmee Mertens, Hannah Moens, Anna Püschel, Dries Segers, VincMet ent Tillieux, Julie Vander Vaart, Seppe Vancraywinkel, Nick Verhaeghe.

De Biënnale van de fotografie stelt een representatieve selectie tentoon uit een grote groepstentoonstelling en retrospectieve « Ondersporen ». Zowel de aandacht die uitgedragen wordt aan jonge Vlaamse fotografen wordt onderlijnd alsook de diversiteit en innovatieve aanpak in visuele expressie van onze … buren en landgenoten. De expositie werd door het Cultureel Centrum van Hasselt ingehuldigd en tentoon gesteld van april tot juni 2021. De expositie heeft beroep kunnen doen op een partnership met het Cultureel Centrum van Marchin en bood, via werken van een zestigtal fotografen, een breed zicht op fotografische creaties van vandaag de dag en de evolutie ervan, en dit via de vier Sint-Lucas-scholen in Vlaanderen (« de Luca-Scholen » : één in Genk, twee in Brussel en één in Gent).

Binnen deze specifieke context krijgt de samenwerking tussen de twee culturele centra een bijzondere plaats: “Ondersporen”, de expositie van het culturele centrum van Hasselt viert het continue verbreden en herdenken van het fotografische beeld in een steeds veranderende maatschappelijk, historische en technologische context.
Docenten, studenten en anciens van de LUCA School of Arts (die sinds 2014 vier opleidingen fotografie in Vlaanderen bundelt) stellen deze continue zoektocht voor naar een vernieuwende beeldcultuur. Ze leggen daarmee al enkele jaren een belangrijke basis voor de toekomst van de Belgische fotografie. Achter elke opleiding gaat een decennialange traditie vooraf, waarin het DNA van het latente beeld zit vervat, en die deze groepsexpositie - zonder duidelijke thematische continuïteit behalve het intrinsieke belang van de werken op zich - betracht zichtbaar en ‘bewust’ te maken.
Ook al staan de werken verspreid over het parcours, naar eigen goeddunken, als kleine penseelstreken, de samenwerking met het CC van Hasselt en de Vlaamse “Luca-scholen” vormt in ieder geval één van de bezienswaardigheden van deze editie, en vormt ook één van de hoogtepunten ervan.

L'église des Forges

Elise Corten
Nick Verhaeghe
Dries Segers
Anton Kusters

Le laminoir

Hannah Moens
Lennert Deprettere

La scierie de Barse

Julie van der Vaart

Le hameau de Linchet

Esmee Mertens
Vincent Tillieux
Sélection Ondersporen

La cense seigneuriale

Eva Faché
Joris Deleersnyder

Le Rôpa

Anaïs Lesy

La ferme Derivaux

Maria Dabrowski
Joery Erna
Anna Püschel
Seppe Vancraywinkel