Xe BIENNALE DE PHOTOGRAPHIE EN CONDROZ
Marchin, Modave, Clavier — Les week-ends du 31 Juillet au 29 Août 2021

Onthaal 1 – Les Forges (De Smeden)

Anciennes Tôleries Delloye-Matthieu / Arcelor-Mittal

Ook al staan de immense gebouwen en werkateliers op de site van de Forges vandaag de dag bijna helemaal leeg, hun imposante aanwezigheid getuigt van het zeer rijke verleden van de staalindustrie in de vallei van de Houyoux.
Sinds 1812 fabriceerde de familie Delloye, afkomstig uit Hoei, er tin. In 1885 slorpte de Firma Delloye-Matthieu alle kleine staalfabrieken in de vallei op. Door de ‘kolenovereenkomsten’ in 1946 zijn er een groot aantal Italiaanse werknemers aan de slag gegaan in de Belgische mijnen. Velen hebben aan de ongezonde lucht van de kolenmijnen kunnen ontsnappen door in de walserijen aan het werk te gaan. In 1951 biedt de fabriek, gespecialiseerd in elektro gegalvaniseerde materialen, werk aan 1556 arbeiders onder wie 242 Italianen. Maar erna neemt het succes geleidelijk af door de industriële crisis die de hele metaalindustrie in deze regio treft. In 1993 zijn er nog slechts 300 arbeiders werkzaam. De walserijen werden in 2006 overgenomen door de firma Arcelor-Mittal. Er werken nu nog maar een handvol werknemers.

De Maria-Hemelvaart-kerk (l’église de l’Assomption) werd opgetrokken uit zandsteenblokken en kwam in 1906 in de plaats van de kleine kapel die indertijd door de Sint-Elooi –kring gebruikt werd. De parking van Arcelor-Mittal ligt op de plaats waar vroeger het station van Marchin stond, dat in 1972 werd gesloopt.

Op deze locatie is er :
parking
onthaal
toilet
vertrek / aankomst pendelbusjes
een eetgelegenheid (onder voorbehoud)