Xe BIENNALE DE PHOTOGRAPHIE EN CONDROZ
Marchin, Modave, Clavier — Les week-ends du 31 Juillet au 29 Août 2021

De treinhalte van Vyle-Tharoul

« Deze halte stond in direct verband met de ontplooiing van de economische activiteit van de nabije steengroeves, twee kilometer weg van het dorp. Deze halte werd op 15 mei 1933 in gebruik gesteld en kwam er op verzoek van socialistisch volksvertegenwoordiger, Georges Hubin. De halte diende voornamelijk om arbeiders van de coöperatieve vennootschap « l’Alliance des carriers de Vierset » ( de Alliantie der Steenbrekers van Vierset), waarvan Georges Hubin de baas was, heen en terug te brengen, maar ook voor hemzelf wanneer hij naar Brussel moest in de hoedanigheid van socialistisch volksvertegenwoordiger.” (Georges Henrard)
Georges Hubin (1863-1947) is een belangrijk figuur in de vallei van de Hoyoux waar hij achtereenvolgens arbeider was, vakbondsafgevaardigde, beeldhouwer, meester steenbewerker, schepen van Vierset-Barse en volksvertegenwoordiger.

Zijn huis, dat hij eigenhandig bouwde en dat gedecoreerd werd met zijn beeldhouwwerken, staat op de hoofdweg parallel met de RAVeL, niet ver van de halte van Vyle-Tharoul.