Xe BIENNALE DE PHOTOGRAPHIE EN CONDROZ
Marchin, Modave, Clavier — Les week-ends du 31 Juillet au 29 Août 2021

Onthaal 2 — La Limonaderie (De Limonadefabriek)

Het gehucht Pont-de-Bonne (Brug-van-Bonne) – genoemd naar de rivier waarop het ligt – heeft zich ontwikkeld dankzij Lijn 126. De Bonne is een hevige en seizoensgebonden stromende rivier, die ontspringt uit meerdere bronnen ter hoogte van Terwagne en Clavier. In 1899 werd er « la Société coopérative des Eaux de Modave » (de Coöperatieve Onderneming Water van Modave) opgericht dankzij een bron met helder en drinkbaar water, zo’n 100 meter stroomafwaarts van de plaats waar de Bonne et de Hoyoux samenvloeien. De coöperatieve verkocht water en limonades en kende op een paar jaar tijd internationale faam. De glazen flessen werden in reliëf voorzien van de inscriptie : Source de vieux château de Modave (Bron Oud Kasteel van Modave). Omdat het bedrijf zich echter niet moderniseerde, sloot de coöperatieve haar deuren in 1964.

Het gebouw van « la Limonaderie » is tegenwoordig eigendom van een jongerenbeweging « Les Faucons rouges » (De Rode Valken) die er een vakantieverblijf van gemaakt hebben, voor hun leden en voor andere jongerenbewegingen.

Informatie en reservatie : lalimonaderie.be

Het terrein achter het gebouw biedt een fantastisch uitzicht op de Bonne en meer bepaald op een waterval net voor de samenvloeiing met de Hoyoux. Vroeger liep de snelweg ‘Charlemagne’, die sinds 1713 Luik met Dinant verbindt, over de Bonne ter hoogte van de waterval.

Op deze lokatie is/zijn er :
onthaal
parking
toiletten
rustzone
vertrek / aankomst van de pendelbusjes
animatie en concerten op zaterdagen
eetgelegenheden